Succé i Mellbystrand/Haveri i Finland

2010-07-15

Den 3:e Juli var det dags för andra SM deltävlingen i Mellbystrand. Vi hade ca 30°C och strålande sol. Förra årets Mellbyrace så vindade det mängder med stora vågor som rullade in från väst till följd. Årets upplaga var raka motsatsen med endast en mild landbris.

image

Dagens första heat var jag bra med ut i starten och blev liggande som tvåa några varv. Vid en varvning av en debutant körde dock denne fel i banan. De som låg etta och trea uppmärksammade inte detta och körde således efter medans jag körde den riktiga bansträckningen. Kör man fel i banan dras ett varv av och man hamnar långt ner i placeringen. Tävlingsledningen hade inte uppmärksammat felkörningen men sportsmän som mina medtävlande är så kom detta tillkänna ändå.

image

Eftersom jag vann första heatet fick jag bästa startspår och fick till en kanonstart i andra heatet. Jag tog starten och höll ledningen ända in i mål. En tråkig incident inträffade tyvärr i andra heatet strax efter starten då två av mina bästa konkurenter kolliderade i full fart med stora skador på en av skotrarna som följd. Tur i oturen så skadades ingen!
Även i tredje heatet tog jag starten och nu hade det börjat blåsa lite, inte mycket men tillräckligt för att det skulle vara lite vågigt en bit ut från stranden. Detta passade både min skoter och mig så när vi så småningom passerade mållinjen hade vi ett halvt varv tillgodo till han som låg tvåa.
Tre raka heatsegrar, inte konstigt man är nöjd!
Moderklubben OJK tog även denna tävling hem det mesta!

Foto: Helena Borgström
image

Finland Harjavalta 10-11 Juli


Detta var första racet i den Nordiska Cupen med de två följande racen i Henån den 31 juli-1 aug och Drammen den 21-22 aug. På kvällen innan racet fick vi träningsköra på tävlingsbanan och skotern gick som ett spjut. Det var en stor snabb bana med två alternativspår i varje ända. På förarmötet drog vi lott om vilket startspår vi skulle få och jag drog nr 1 (pole position). Gissa om jag var laddad. Det var medtävlande från Finland, Estland och Ryssland. Innan vårt första heat hade vi träning för de som missat träningen kvällen innan. På tredje träningsvarvet hände det som inte fick hända. Kopplingen mellan kompressorn och motorn gick sönder och jag hade inte längre någon överladdning. Detta har hänt mig förut men då hade jag tid på mig att byta koppling innan nästa race, så var inte fallet nu. Ingen tid att byta den och då kunde jag inte heller vara med och köra. Kopplingen fungerar oklanderligt på en orginalskoter men om man ökar effekten så blir den en svag länk. Naturligtvis var jag mycket besviken men fick glädja mig åt de svenska framgångarna. På ståmaskin sidan kammade vi hem det mesta tillsammans med våra norska vänner! Kopplingen är urtagen och en ny är på väg. Nu tar vi nya tag och laddar inför Smögen Offshore som går den 23-24 Juli.

image

image