Roslagsloppet

2010-08-11

Lördagen den 7:e augusti var det start för det anrika Roslagsloppet.
Detta sägs vara världens största offshore race med 99 ekipage som kom till start 2010. Vädret var strålande med en lätt bris från nord.
Starten går på trälhavet utanför Åkersberga med etappmål 38 M (70 km) senare i Gräddö. Där är det en transportsträcka upp till Väddö kanal och omstart. Målgången är i Öregrund och denna sista sträcka är ca 37 M (68 km).

Kl. 10.10 kom masterbåten och startfältet följde på linje. Grön flagga visades och starten gick.
Efter någon minut var det två trimmade skotrar före mig och resten av startfältet bakom.
Navigeringen sköttes med en plotter på styret och det funkade bra i den relativt lugna sjön.
Det stora problemet på ett sånt här race är vågor från åskådarbåtar och passagerarfartyg som kan ha passerat utan att man har sett dem. Vågorna som dessa dragit upp är svåra att se och närmar sig snabbt när man kör i 65 knop. Detta fick en av förarna framför mig erfara när han flög av i full fart.
Vid etappmålet i Gräddö var jag första Stock skotern över mållinjen tre meter bakom den snabbaste trimmade skotern.

image

Vid omstarten i Väddö kanal startade man med den tiden man kom in på i Gräddö så det försprång jag hade till bakomvarande fick jag behålla.
Under denna andra sträcka lyckades jag dryga ut försprånget ytterligare och hade ledningen med åtminstone 300 meter när vi gick in i varv slingan uppe vid Öregrund.
På tredje och sista varvet med ca 500 meter till mållinjen händer det som inte får hända, kompressor kopplingen kastar in handuken och skotern tappar fart. Ca 30 knop istället för 60+ och han som ligger tvåa närmar sig snabbt. 50 meter innan mållinjen hinner han ikapp, kör om och in i mål.
Jag kommer in på en snörplig andra plats.
En andra plats på Roslagsloppet är en bra placering men jag har lite svårt att glädjas över den, jag hade ju vinsten i min hand.
Så är det i motorsport, allt måste stämma, maskinerna måste gå, körningen måste fungera och det skadar inte med lite tur.
Kopplingen är bytt och på fredag 13:de och lördag 14:de kör vi finalen i Closed Coarse SM i Kumla.